Podzimní výlovy třeboňských rybníků 2023

Podzimní výlovy třeboňských rybníkůPodzimní výlovy rybníků na Třeboňsku jsou velikou tradicí. Rybáři každoročně na podzim loví zhruba 200 rybníků, z toho vždy vyberou 5 až 8 těch nejzajímavějších, které jsou pak přístupné široké veřejnosti. V letošním roce tomu nebude jinak. Přijeďte se podívat v říjnu.

Výlovy rybníků začínají v 7 hodin ráno. V tuto dobu se na rybníce začíná první zátah sítí, což patří mezi největší podívanou. Doporučujeme být o něco dříve než v 7 hodin, jelikož při výlovech bývá hodně diváků.

 

Výlov Rožmberka -  druhý říjnový víkend 2023

druhý říjnový víkend - Výlov rybníka Rožmberk

 

další termíny budou z veřejněny v polovině září 2023

 

REZERVUJTE SI UBYTOVÁNÍ V TŘEBONI >>

 

Tradice rybníkářství na Třeboňsku

Rybníkářství na Třeboňsku má dlouholetou tradici, více než 500 let. V polovině 15. století existovalo na území Třeboňska zhruba 20 rybníků.

V druhé polovině 15. a začátkem 16. století se na Třeboňsku díky rodu Rožmberků začaly hojně budovat rybníky. K nejvýznamnějším dílům na Třeboňsku patří Zlatá stoka, která měří přibližně 45 km a zásobuje vodou z Lužnice značnou část rybníků na Třeboňsku a samozřejmě rybník Rožmberk - největší rybní v ČR.

Mezi nejslavnější stavitelé místních rybníků patří Jakub Krčín z Jelčan (vybudoval rybník Rožmberk a Svět), Mikuláš Ruthard z Malešova a Štěpánek Netolický.

Dnes tvoří zdejší rybníky 16 vodohospodář­ských soustav spádovaných převážně do povodí Lužnice a Nežárky. Nejznámější soustavy jsou

  • Chlumecká rybniční soustava - tu tvoří rybníky s názvy Podsedek, Starý Hospodář, Žofinka, Výtopa a další. Najdete ji v okolí Chlumu u Třeboně.
  • Nadějská rybniční soustavu - tu zase tvoří rybníky s názvy Víra, Láska, Naděje, Skutek, Dobrá vůle a další. Najdete ji v okolí Lomnice nad Lužnicí.

V roce 2003 byly oficiálně významné kulturní a technické památky Třeboňska nominovány k zápisu na seznam světových památek UNESCO pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví.

 

Navštivte v Třeboni ryby

Pokud máte rádi ryby a rybaření, chcete se dozvědět více o tradci rybníkářství na Třeboňsku, ale i v Čechách, navštivte "expozici Třeboňska v zámku Třeboň" a sousední "Akvárium na náměstí".

Expozici Třeboňska tvoří šest tematicky zaměřených místností, jedna z nich je věnovaná rybníkářství. Více informací >>

Akvárium ve Vratislavském domě najdete při východu ze zámeckého nádvoří do Masarykova náměstí, přímo v centru města. Více informací >>


Rezervace ubytování Třeboň U Řehoře

Srdečně Vás zveme do Třeboně na výlovy rybníků, rezervujte si vyhřáté ubytování v našem penzionu v Třeboni co nejdříve. O termíny při výlovech rybníků bývá velký zájem.

E-mail: alenafejkova@seznam.cz

Mobil: 723 138 665

Termíny akcí v roce 2023

Už známe termíny nejlepších akcí v Třeboni v roce 2023!

 

Vyberte si termín a přijeďte si užít to nejlepší z Třeboně.

více

Penzion nabízí

  • internet WiFi zdarma
  • úschova kol pod střechou
  • parkování u penzionu
  • dobré a poctivé ceny
  • terasu a možností grilování
  • útulné pokoje s vlastními koupelnami
  • ubytování s domácími mazlíčky

Kde nás najdete

Tel.: 723 138 665
Přemyslova 114, Třeboň


Zvětšit mapu

ubytování TřeboňUbytování Třeboňfacebook

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout